This content requires HTML5/CSS3, WebGL, or Adobe Flash Player Version 9 or higher.

[Meer info over LED]

Leds zouden geen warmte uitstralen. Dat is waar wat de lichtbundel zelf betreft, niet wat betreft de bijhorende elektronica en de halfgeleider zelf. Die worden namelijk wél warm.  Als de geproduceerde warmte niet vlot wordt afgevoerd, gaat de levensduur van de lamp aanzienlijk achteruit.

Leds zouden een koude kleur licht geven.  Dat is niet zo, de meeste leds zijn verkrijgbaar in warm wit en koel wit. Wit licht is namelijk samengesteld uit verschillende kleuren. Wanneer de rode componenten domineren, krijg je warm wit licht. Domineert de blauwe componenten, dan heb je koel wit licht. Koel wit licht heeft een hoger rendement, maar scoort iets lager inzake kleurweergave. Koel wit licht is ook minder gezellig, in huis kies je daarom het best warmwitte leds, buiten kan je voor een kouder licht opteren.

Er is veel kwaliteitsverschil tussen de ledproducten.  Vooral bij de ‘retrofitlampen’ (ledlampen om gloei- of halogeenlampen te vervangen) moet je opletten.  Veel leds worden uit Azië aangevoerd en doordat Europa tot nu toe nog geen normen of kwaliteitseisen voor leds heeft vastgelegd, zijn er heel veel cowboys op de markt die niet-kwalitatieve of verouderde producten verkopen.  Bij ons bent u zeker van een goede kwaliteit van de led, dat wil zeggen de beloofde levensduur, rendement, verbruik en kleurweergave (CRI of Color Rendering Index).

inhoud tonen / verbergen